miercuri, 7 iulie 2010

''Omul se naste liber, dar pretutindeni e in lanturi.''

In viata, libertatea trebuie sa fie o realitate, nu doar o minciuna, nu doar un vis, nu doar o dorinta. Libertatea trebuie obtinuta. Nu este niciodata tarziu sa traiesti, sa fii tu insuti, dincolo de conditionari.
Cu totii stim ca avem nevoie de libertate; cu totii stim ca fara libertate nu suntem decat simpli roboti, si ca fara libertate, nu exista iubire. Si nimic ceea ce nu facem din doorinta proprie,nu este libertate. Este minciuna, este inselaciune, este intotdeauna altceva decat dorim noi,iar toate acestea ne distrug SINELE. Intreaba-te ''Cine sunt eu ?'' sau ''Oare fac toate astea pentru ca vreau sau pentru ca trebuie?'' si vei fi surprins de raspunsuri.
Sa fii liber inseamna sa lasi in urma toate ideile conservate de-a lungul timpului si, astfel, incetul cu incetul te vei descoperi pe tine insuti. Vei descoperi gustul proaspat al vietii! Gustul libertatii!
Libertatea are o valoare,incat totul merita sacrificat pentru ea.Foarte putini dintre noi stiu cum e sa fii cu adevarat liber. Acei oameni s-au golit de toate conceptiile,de toate doctrinele dobandite pana acum care,uneori, sunt atat de bine inradacinate in noi,incat le consideram ideile noastre.
Sa fim noi insine! Problema este, insa, ca nu sunntem obisnuiti sa gandim pentru sine, sa ne gandim la noi insine si  nu la cei din jur. Nu spun ca nu ar trebui sa ne gandim la cei care ne iubesc,spun ca adeseori ne pierdem din vedere. Deciziile importante privind viata fiecaruia, trebuie sa fie ale persoanei respective, nu ale celorlalti! Fiecare trebuie sa gandeasca pentru sine!Tu esti cel care conteaza!
Libertatea este rebelitate, este intregul, este adevar, autenticitate.
Problema libertatii isi are radacinile inca din copilarie,cand majoritatea oamenilor nu le permite copiilor sa danseze, sa cante, sa strige, sa sara liber, sa fie autentici. Si totul din motive atat de penibile- sa nu sparga ceva, sa nu-si murdareasca hainele, sa nu cada si sa se loveasca si mai ales sa nu-i faca de rusine.Ei trebuie sa dea dovada de ''educatie''.Inca de mici suntem invatati sa fim asculatatori, pentru ca cei ascultatori sunt iubiti de parinti, iar cei rebeli sunt asa numitii ''copii-problema''.Din cauza societatii suntem schiloditi de mici, iar forma de sclavie cea mai crunta este sclavia in familie. Deci,privarea de libertate, incepe din primii ani de viata prin conditionarea intr-o maniera groaznica. De aceea omul nu poate fi cu adevarat liber decat dupa ce conditionarea va fi complet dezradacinata.
Ne nastem cu un potential urias, cu inteligenta, inocenta, vulnerabilitate. Societatea incearca sa ne stopeze inteligenta prin numeroase actiuni ''educationale''. Nu ni se permite sa ramanem inteligenti pentru ca puterea inteligentei este puterea revoltei,a atitudinii care nu accepta compromisurile. Un om inteligent nu este dispus sa-si vanda sufletul societatii. Inteligenta inseamna libertate!
Inocenta inseamna curaj, luciditate. Inocenta tine de natura reala a omului. Omul se naste cu inocenta. Se naste fara trecut, fara viitor, insa incetul cu incetul individualizarea dispare si dispunem doar de personalitatea cultivata in interiorul nostru raportata la societate.
Din cauza reprimarilor, frustrarilor care nu ne sunt permise, a ''educatie'', omul se transforma intr-un depozitar; depozitam cunostinte, bani, virtuti, idei, dar acestea nu ne ajuta sa devenim intregi sau sa fim fericiti. Pierdem copilaria,ne pierdem  identitatea,zambetul inimii, inocenta, inteligenta si nu mai stim sa ne bucuram de lucrurile mici ale vietii. De aceea traim intr-o lumea atat de trista! Nimeni nu este el insusi!
Pentru a nu pierde toate aceste lucruri avem nevoie de libertatea de a alege singuri. Nu va fie teama, caci ''cine nu se rataceste niciodata nu se poate intoarce acasa.''
Avem dreptul la sine, la spatiul privat, la idei proprii, emotii, intimitate. Cine are dreptul sa ne priveze de  libertate? Parintii? Societatea? Faptul ca depindem de parinti pentru adapost, mancare, haine, nu le da dreptul asupra noastra. Ei sunt doar poarta noastra la venirea pe lume. Parintii trebuie sa-si respecte mai intai copii si astfel vor fi si ei respectati! Societatea? Traim intr-o societate oarba, alcatuita din roboti!
Nu priviti in urma, nu ganditi pentru altii, obtineti-va libertatea si urmati-va cursul natural al vietii!